NOS NieuwsAangepast

'Waarborgen bij terughacken'

Het Nationaal Cyber Security Centrum zegt dat het juridisch niet mogelijk is buitenlandse servers plat te leggen die virussen in Nederland verspreiden.

Het Centrum, dat onder het ministerie van Veiligheid en Justitie valt, reageert op een pleidooi van het ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat vindt dat Nederland zou moeten "terughacken", desnoods zonder toestemming van de autoriteiten in het buitenland.

Rare situaties

Het Nationaal Cyber Security Centrum zegt dat minister Opstelten al werkt aan voorstellen om meer bevoegdheden te krijgen.

Als zonder goede wetgeving computers aan de andere kant van de wereld worden uitgezet, kan dat volgens het Centrum tot rare situaties leiden. Dan zouden vanuit het buitenland ook Nederlandse servers kunnen worden platgelegd, zegt een woordvoerder.

Dus als er nieuwe regels op dit punt komen, zouden die moeten worden voorzien van allerlei waarborgen.

Dorifel

Het computervirus Dorifel heeft verscheidene instellingen in Nederland getroffen, waaronder veel gemeenten. Er zijn aanwijzingen het virus is verspreid vanaf een computer in Oekraïne, maar het Security Centrum is daar niet zeker van.

"Het wijst wel naar Oost-Europa", zegt het Centrum. Het roept computergebruikers op hun bescherming tegen virussen op orde te houden en altijd gebruik te maken van de nieuwste systemen.

Veel partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een internationale aanpak van cybercriminaliteit. Minister Opstelten moet naar aanleiding van het nieuwe incident uitleg geven aan de Kamer over de problemen met de digitale veiligheid in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl