NOS NieuwsAangepast

Minister: vergoed werkend medicijn

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat werkende medicijnen ook in de toekomst worden vergoed, ongeacht hoe duur de medicijnen zijn.

Schippers reageert daarmee op een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Daarin adviseert het college om medicijnen tegen de ziekten van Fabry en Pompe niet meer voor alle patiënten te vergoeden. Volgens het college kosten de medicijnen 700.000 euro per jaar, terwijl ze bij sommige patiënten amper effect hebben.

Onderhandelen

Schippers vindt dat als er goed werkende medicijnen beschikbaar zijn, die ook vergoed moeten worden. En er zijn Fabry- en Pompe-patiënten die wel degelijk baat hebben bij medicijnen. "Voor die groep patiënten waar het wel werkt, ga ik zeker met de fabrikanten rond de tafel", zei ze op Radio 1. "Maar het moet wel werken. Dat is de eerste vraag."

De minister wil verder dat de fabrikanten van dure medicijnen daar "een eerlijke prijs" voor krijgen. "We gaan niet heel veel geld betalen voor medicijnen die niets doen." Schippers zegt dat ze over de prijzen wil onderhandelen met de farmaceutische industrie.

Conceptadvies

Het is de eerste keer dat Schippers reageert op het omstreden CVZ-advies. De minister benadrukt dat het om een conceptadvies gaat.

Schippers deed haar uitspraken in Londen, waar ze als minister van Sport de Olympische Spelen bezoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl