NOS NieuwsAangepast

Virus besmet meer en meer pc's

Het computervirus Dorifel heeft inmiddels meer dan dertig instellingen en zo'n 3000 computers besmet. Vooral gemeenten zijn getroffen, maar volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hebben ook universiteiten en bedrijven er last van.

Het virus is een Trojaans paard en verspreidt zich op Windows-pc's via Excel- en Wordbestanden die als bijlagen aan e-mails zijn toegevoegd. Het werd dinsdag ontdekt en is waarschijnlijk al sinds april actief op besmette computers.

Inloggegevens

Experts denken dat het Dorifel-virus vooral gericht is op het achterhalen van inloggegevens van de mensen die de besmette computers gebruiken. Daarmee kunnen de cybercriminelen bijvoorbeeld toegang krijgen tot bankrekeningen van mensen. Het besmetten van de bestanden zou alleen een simpele verspreidingstactiek zijn geweest om zo veel mogelijk computers te kunnen raken.

In ieder geval de gemeenten Den Bosch, Nieuwegein, Venlo, Tilburg, Weert, Buren, Borsele en Almere zijn getroffen. Ook de provincie Noord-Brabant heeft last van Dorifel en heeft daarom alle computers vanmiddag uitgeschakeld. Verder meldt het RIVM dat het getroffen is, maar die organisatie heeft het probleem inmiddels onder controle.

Sasfis

De gemeenten sluiten niet uit dat mensen en organisaties die gisteren bestanden van hen hebben ontvangen, nu ook geïnfecteerd zijn. Zij raden hun relaties aan om deze bestanden niet te openen maar te verwijderen.

Eerder werd het virus herkend als Sasfis; dat is een computervirus dat erg lijkt op Dorifel. Vanmiddag werd duidelijk dat het toch niet Sasfis is dat alle computers heeft besmet. Volgens het NCSC zijn we voorlopig nog niet van het virus af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl