NOS NieuwsAangepast

Doden in China door orkaan Haikui

In het oosten van China zijn zeker drie doden gevallen door de orkaan Haikui, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm. Door het noodweer zijn wegen overstroomd, is de elektriciteit uitgevallen en is er bijna geen vervoer meer mogelijk.

Haikui bereikte gisternacht de provincie Zhejiang met windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Zo'n anderhalf miljoen mensen moesten geëvacueerd worden. Volgens een woordvoerder heeft de orkaan daar bijna 4500 huizen verwoest en is er zo'n 185.000 hectare akkerland verloren gegaan.

In het dorpje Dongling, ook in de provincie Zhejiang, zijn honderden toeristen gestrand doordat de wegen zijn geblokkeerd. De drinkvoorzieningen werden door het natuurgeweld vernietigd, waardoor ze genoodzaakt waren om regenwater te drinken.

Sjanghai

Ook in Sjanghai heeft men last van de orkaan. Daar zijn 250.000 mensen geëvacueerd. De haven van de stad, de grootste van de wereld, werd stilgelegd en vlieg- en treinverkeer was bijna niet mogelijk. Op sommige plekken is 130 millimeter neerslag gevallen.

De verwachting is dat het noodweer tot vrijdag aanhoudt, omdat Haikui heel langzaam richting het noordwesten trekt.

Filipijnen

Haikui is de derde orkaan in een week tijd die de regio treft. Enkele tientallen mensen kwamen om het leven.

Op de Filipijnen moesten zo'n 270.000 mensen vluchten. De hoofdstad Manilla staat voor een groot deel onder water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl