Virus besmet zeker 10 instellingen

Het virus heeft ook in de gemeenten Den Bosch, Weert en Borsele huisgehouden.»
Het virus heeft ook in de gemeenten Den Bosch, Weert en Borsele huisgehouden. NOS

Tussen de tien en twintig instellingen zijn getroffen door het computervirus Dorifel. Dat zegt een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het zijn overheidsinstellingen, universiteiten en bedrijven. Welke precies kan de woordvoerder niet zeggen.

Het virus, dat via de mail wordt verspreid, heeft volgens het ict-beveiligingsbedrijf Fox-it zo'n 2900 computers besmet. Daaronder zijn in elk geval de computers op de gemeentehuizen van Den Bosch, Venlo, Weert, Tilburg, Almere. Buren en Borsele. Ook de Universiteit van Amsterdam is getroffen.

Computers uitgezet

De provincie Noord-Brabant maakte vanmiddag bekend dat alle computers daar zijn uitgezet nadat het virus was aangetroffen.

In Den Bosch zijn de problemen inmiddels verholpen. In Weert ligt het computernetwerk naar verwachting nog de hele dag plat.

De KLM had ook te maken met een computerstoring, maar dat had volgens de luchtvaartmaatschappij niks te maken met het virus.

Dorifel-virus

Het virus is een zogeheten Trojaans paard; een ogenschijnlijk onschuldig programma dat door gebruikers wordt geïnstalleerd, waarna onbevoegden van buitenaf kunnen meekijken in de computer.

Het gaat om een variant van het Dorifel-virus dat niet door virusscanners is opgemerkt. Het verspreidt zich bij elke handeling die op de computer wordt gedaan.

De gemeenten sluiten niet uit dat mensen en organisaties die gisteren bestanden van hen hebben ontvangen, nu ook geïnfecteerd zijn. Zij raden hun relaties aan om deze bestanden niet te openen maar te verwijderen.

Deel deze pagina

Video

Gemeenten sluiten netwerk na virusbesmetting

De gemeenten Weert en Borsele hebben nog last van een besmetting met een computervirus. Het zou gaan om een nieuwe variant van een... bestaand virus, een zogeheten 'trojaans paard'.

Audio

  • 'Computers mogelijk al langer geïnfecteerd' Verschillende gemeenten en instellingen hebben last van een computervirus. Onder meer Weert, Den Bosch, Almere en Borsele moesten... de computers uitzetten tot er een oplossing is. In totaal zijn er tussen de 10 en 20 instellingen getroffen, denkt het Nationaal Cyber Security Centrum. ICT-journalist Brenno de Winter.
  • 'Door snel handelen bleef de schade beperkt' Vandaag lieten de provincie Noord-Brabant, Nieuwegein en ook Tubbergen weten dat ze door het virus getroffen zijn. U hoort... bburgemeester van Tubbergen, Mervyn Stegers.
  • 'De typemachines komen weer tevoorschijn' Alle computerschermen op het stadskantoor van Weert staan uit. ICT-specialisten zijn druk bezig met de grote schoonmaak. Het virus... is gevonden, maar hoe het bij de gemeente is binnengekomen weet niemand. De gemeente probeert om nog deze week alles weer aan de gang te krijgen.
  • 'Tussen 10 en 20 organisaties getroffen door het virus' Aard Jochem, afdelingshoofd van het Cyber Security Centrum, krijgt sinds gisteren meldingen binnen van instellingen die... geïnfecteerd werden door het Sasfis-computervirus.
  • 'Vermoed dat er nog meer gemeenten zijn, die het zelfs nog niet weten' Jos Heijmans, burgemeester van Weert, kan zelf niet meer mailen omdat het computernetwerk van zijn gemeente plat ligt door het... Sasfis-virus.
  • 'Word- en Excel-documenten Den Bosch opgegeten' De computers van de gemeenten Weert, Borssele en Den Bosch werden woensdag getroffen door een computervirus. Herman Loerakker van... de gemeente Den Bosch kon in het Radio 1 Journaal vertellen dat de gemeente intussen weer bereikbaar is.
  • 'Eigenlijk heb je nu toegang tot de computeromgeving van gemeenten' Internetjournalist Brenno de Winter legt uit wat het virus doet waardoor computernetwerken van onder andere Nederlandse gemeenten... geïnfecteerd zijn geraakt.
  • 'Er staat een Trojaans paard op de gang' Verslaggever Maino Remmers is op het gemeentehuis van Weert waar door een computervirus weer met een typmachine gewerkt nog.... Burgemeester Jos Heijmans verzekert dat de gegevens van de burgers niet geïnfecteerd zijn door het zogenoemde Trojaanse paard.

Video en Audio

Meer video en audio