NOS NieuwsAangepast

Ook kritiek Europa op opsluiten

Niet alleen de Nationale Ombudsman, maar ook de Raad van Europa heeft kritiek op het opsluiten van vreemdelingen in Nederland. In een rapport staat dat vreemdelingen te lang worden vastgehouden en dat er handboeien worden gebruikt terwijl dat niet nodig is.

Het 'anti-foltering'-comité (CPT) van de Raad van Europa heeft ook kritiek op het aanbieden van werk en scholing in detentiecentra. Er wordt te weinig gedaan om vreemdelingen een nuttige dagbesteding te geven, schrijft het CPT.

Geen sancties

Het comité bezoekt in alle 47 lidstaten van de Raad van Europa de gebouwen waar mensen worden ondergebracht die op welke manier dan ook van hun vrijheid zijn beroofd door de overheid. Het gaat dan niet alleen om detentiecentra en gevangenissen, maar ook huizen van bewaring, politiebureaus, psychiatrische ziekenhuizen en andere instellingen. Het CPT beoordeelt of iedereen wel goed wordt behandeld.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespreken het rapport binnenkort. Het CPT kan geen sancties opleggen.

Ombudsman

Begin deze week verscheen een rapport van de Nationale Ombudsman waarin staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers soms achttien maanden gevangen zitten voordat ze worden uitgezet. Dat is volgens de Ombudsman onmenselijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl