NOS NieuwsAangepast

Sekteleden jarenlang ondergronds

In Rusland hebben 65 mensen jarenlang gedwongen onder de grond geleefd. De mannen, vrouwen en kinderen waren volgelingen van sekteleider Faizrakhman Sattarov. Ze woonden in kleine cellen onder een huis in de stad Kazan. Sommige cellen lagen acht verdiepingen onder de grond.

De politie vond in de catacomben 38 volwassenen en 27 kinderen. De jongste van hen was 1 jaar oud. Het oudste kind was 17 en had nog nooit daglicht gezien.

De kinderen bleven verstoken van onderwijs en medische zorg. Ze zijn opgevangen in ziekenhuizen. Waarschijnlijk worden ze in weeshuizen ondergebracht.

Profeet

De omstandigheden in de cellen waren slecht. Zo waren er onvoldoende sanitaire voorzieningen en was er ook geen brandbeveiliging, zeggen de autoriteiten. In hun tijd van gevangenschap mochten alleen een paar volgelingen van Sattarov naar buiten om geld te verdienen op de markt.

De 83-jarige Sattarov is de leider van een islamitische sekte. Hij verklaarde zichzelf in de jaren 60 tot profeet, nadat hij vonken van een trolleybus had aangezien voor een teken van God.

Aangeklaagd

De politie in Kazan ontdekte het ondergrondse wooncomplex een week geleden, bij een inval in het huis van Sattarov. Het huis zou illegaal zijn gebouwd. Waarschijnlijk wordt het gesloopt.

De sekteleider is aangeklaagd. Ook de ouders van de kinderen zijn aangeklaagd omdat ze hun ouderlijke plichten niet hebben vervuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl