NOS NieuwsAangepast

'Leers goochelt met uitzet-cijfers'

Nederland zet aanzienlijk minder asielzoekers uit dan de Tweede Kamer denkt. In ruim de helft van het aantal gedwongen uitzettingen dat minister Leers in Kamerstukken noemt, gaat het niet om asielzoekers, meldt Nieuwsuur.

Het actualiteitenprogramma heeft via de Wet Openbaarheid Bestuur stukken in handen gekregen waaruit dat blijkt.

Minister Leers stuurt twee keer per jaar een rapport naar de Tweede Kamer met asielcijfers. In het laatste verslag staat dat in de tweede helft van vorig jaar 3240 mensen gedwongen uit Nederland zijn vertrokken. Daarbij zijn ook 1930 mensen meegeteld die bij de grens zijn tegengehouden en meteen zijn teruggestuurd, bijvoorbeeld omdat ze drugs bij zich hadden of zonder visum reisden.

Die groep is Nederland nooit binnengekomen en heeft ook geen asiel aangevraagd, maar de minister heeft het wel over uitgezette asielzoekers.

Misleid

Tweede Kamerleden zeiden in Nieuwsuur dat ze niet op de hoogte zijn van de manier van registreren en dat ze zich misleid voelen. D66'er Gerard Schouw: "De minister is natuurlijk wel een beetje aan het goochelen met cijfers. Hij probeert de werkelijkheid mooier voor te stellen dan hij is." Verschillende fracties zullen Leers om opheldering vragen.

De minister wilde zelf niet in de uitzending reageren. Een woordvoerder van zijn ministerie liet weten dat de cijfers in het rapport kloppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl