NOS NieuwsAangepast

GVB bekijkt klachten antisemitisme

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB gaat onderzoek doen naar een tramrit op 4 mei. Een tram zou toen als lijn 8 door de hoofdstad zijn gereden. Lijn 8 reed voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door Joodse wijken in Amsterdam. Over deze lijn zijn ook veel Joden naar het Centraal Station vervoerd, op weg naar doorvoerkampen.

Lijn 8 is jaren na de oorlog als een symbool uit de dienstregeling genomen.

Volgens een GVB-woordvoerster is bij het instellen van het lijnnummer mogelijk een fout gemaakt. Trambestuurders krijgen tijdens hun opleiding al te horen dat ze lijnnummer 8 nooit mogen gebruiken. Het bedrijf heeft alle bestuurders nu opnieuw op die regel gewezen.

Het GVB zoekt uit waar de tram heeft gereden en wie de bestuurder was. In de tram zaten geen passagiers.

'Al lang dood'

Het bedrijf gaat ook onderzoek doen naar een gesprek tussen een conducteur en een trambestuurder. De bestuurder zou maandag bij de halte Westermarkt, dicht bij het Anne Frank Huis, aan zijn collega hebben gevraagd: "Wat zoeken die mensen daar toch, die vrouw is toch al lang dood?". De conducteur zou daarop hebben geantwoord dat "de Joden toch ergens hun geld aan moeten verdienen".

Een lid van de Joodse Gemeente Amsterdam hoorde het gesprek en maakte daar melding van bij het bestuur van de organisatie. Die diende vervolgens een klacht in.

Het GVB distantieert zich van de uitspraken en zoekt uit welke medewerkers de uitspraken zouden hebben gedaan. Ze worden uitgenodigd voor een gesprek met de directie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl