NOS NieuwsAangepast

Sport 1 niet bezorgd over Murdoch

Betaalzender Sport 1 zegt zich nog geen zorgen te maken over de overname van de zender Eredivisie Live door Rupert Murdoch. Algemeen directeur Wil Moerer wijst erop dat de rechten van de meeste competities en sporten de komende drie tot vijf jaar nog vastliggen. Uitzicht op een algemene sportzender heeft Murdoch daarom volgens hem nog niet.

Moerer zegt dat steeds meer mensen in Nederland bereid zijn om extra te betalen voor televisiezenders. "Het is positief dat Murdoch heeft geconcludeerd dat betaaltelevisie wel degelijk levensvatbaar is in Nederland", aldus Moerer.

Globalisering

Voor RTL komt de stap van Rupert Murdoch op de Nederlandse markt niet helemaal onverwacht. Vanmorgen werd bekend dat de mediamagnaat een meerderheidsbelang neemt in de zender Eredivisie Live, waardoor hij twaalf jaar lang de voetbalwedstrijden mag uitzenden.

"Met de globalisering in het medialandschap was de toetreding van buitenlandse partijen op onze markt een kwestie van tijd", zegt woordvoerder Kim Koppenol van RTL. "Murdoch is de eerste, maar zal zeker niet de laatste zijn."

Testcase

Koppenol denkt dat Murdoch bewust voor ons land gekozen heeft. "Nederland staat bekend om zijn innovatie en is daarom een goed land om formats te testen en om de rest van Europa te verkennen."

RTL denkt dat "hiermee een grote wijziging is ingeluid in de voetbalwereld". "We moeten rekening houden met het feit dat het kijken naar voetbal, in de breedste zin van het woord, op het open net definitief wordt ingeperkt."

De commerciële zender bereidt zich al langer voor op nieuwe ontwikkelingen. "De verbreding van ons bedrijf waar we de afgelopen vier jaar aan hebben gewerkt, heeft onze positie enorm versterkt en daarmee zijn we goed voorbereid."

SBS enthousiast

SBS reageert enthousiast op het meerderheidsbelang van Fox in Eredivisie Live. Remko van Westerloo, directeur Televisie van SBS Broadcasting, noemt het "een fantastische boost voor de Eredivisie en het betaalde voetbal in Nederland".

"Fox is een uitermate serieuze partij die zich op het gebied van sportzenders ruimschoots heeft bewezen. We krijgen er met deze partij veel nieuwe kennis en kunde bij. Dit is een goede ontwikkeling voor betaaltelevisie in Nederland, en voor het gehele medialandschap."

Samenvattingen

Van Westerloo zegt dat de voetbalkijker niet ongerust hoeft te zijn dat al het eredivisievoetbal achter een decoder verdwijnt. "Het uitzenden van samenvattingen via een open kanaal is keurig geregeld in de mediawet", zegt hij. "Daarbij zal er voor de consument weinig veranderen."

Voor SBS heeft de stap van Fox geen gevolgen. "De rechten van de samenvattingen liggen bij de NOS, dus wij zijn niet aan zet. We wachten de ontwikkelingen af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl