Murdoch neemt Eredivisie Live over

Mediamagnaat Rupert Murdoch»
Mediamagnaat Rupert Murdoch David Shankbone / Wikimedia Commons

De Amerikaans-Australische mediamagnaat Rupert Murdoch neemt een meerderheidsbelang in de zender Eredivisie Live. Zijn Amerikaanse tv-netwerk Fox neemt een belang van 51 procent in het bedrijf, de rest van de aandelen blijft in handen van de eredivisieclubs.

De overeenkomst, waarmee meer dan één miljard euro is gemoeid, heeft een looptijd van twaalf jaar. Het is daarmee de grootste tv-deal in de historie van het Nederlandse voetbal. Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen 60 miljoen euro. In de jaren erna loopt dat bedrag op naar 80 en 100 miljoen euro per seizoen.

Samenvattingen

Het is nog niet bekend wat de deal betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. Die moeten volgens Europese regels te zien zijn op een open net, maar dat kan ook elders zijn dan bij de NOS.

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong zegt zijn best te gaan doen om de rechten voor de samenvattingen bij de NOS te houden. "Maar het moet wel redelijk en billijk blijven."

De NOS wil op korte termijn met de Eredivisie CV om de tafel om te praten over de samenvattingsrechten op het open net. Voor komend seizoen liggen die rechten nog bij de NOS. Voor de NOS is het cruciaal dat de samenvattingen op zondag om 19.00 uur te zien blijven.

Andere sporten

Volgens De Telegraaf is de overeenkomst in de afgelopen week in Londen gesloten en de laatste dagen in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van alle eredivisieclubs. Vanwege de enorme omvang ervan moesten alle betrokkenen een geheimhoudingsdocument tekenen.

Speculaties dat de zender onder een andere naam verder gaat, wijst Fox van de hand. "Eredivisie Live is een mooi product en er is nog geen keuze gemaakt over wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. De verwachting is dat niet alleen voetbal op de zender te zien zal zijn, maar dat ook andere sporten aan bod komen", zegt Raymond van der Vliet van Fox.

Onder de naam Sky kocht Murdoch eerder dit jaar de rechten van de Duitse Bundesliga. Ook in Italië en Engeland wordt het voetbal achter de decoder door Sky uitgezonden.

Deel deze pagina

Video

De Australische mediamagnaat Murdoch sloot de deal met Eredivisie CV in het diepste geheim. Wie is Rupert... Murdoch eigenlijk?

 • Rupert Murdoch: machtig en omstreden

  De Australische mediamagnaat Murdoch sloot de deal met Eredivisie CV in het diepste geheim. Wie is Rupert... Murdoch eigenlijk?

 • Eredivisieclubs sluiten deal met tv-netwerk Fox

  De Nederlandse eredivisieclubs hebben een megadeal gesloten voor de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden.... De clubs gaan in zee met het Amerikaanse tv-netwerk Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch.

 • 'Wij gaan voor de samenvattingen, maar het moet wel redelijk blijven'

  De Nederlandse eredivisieclubs hebben een megadeal gesloten voor de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden.... De clubs gaan in zee met het Amerikaanse tv-netwerk Fox. Wat de deal betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die nu door de NOS worden uitgezonden, is nog onbekend. Maar dat er veel verandert, is volgens de directeur van de NOS wel duidelijk.

 • 'Nog geen duidelijkheid over uitzending samenvattingen'

  De Nederlandse eredivisieclubs gaan in zee met het Amerikaanse tv-netwerk Fox van mediamagnaat Rupert... Murdoch. Verslaggever Theo Verbruggen over de gevolgen.

Audio

 • Jan de Jong: mediarevolutie in Nederland NOS-directeur Jan de Jong reageert op het nieuws dat het Amerikaanse tv-netwerk Fox, van mediamagnaat Rupert Murdoch, aandeelhouder... wordt van Eredivisie Live.
 • 'Nog niet nagedacht over samenvattingen NOS' Raymond van der Vliet, directeur van Fox Nederland, is blij dat de deal met Eredivisie Live rond is. Over de deal met de NOS over... samenvattingen zou nog niet zijn nagedacht.
 • 'Op korte termijn blijft bord om zeven uur op schoot' Frank Rutten, algemeen directeur van Eredivisie Media & Marketing, geeft toelichting bij de overname door Fox van mediamagnaat... Rupert Murdoch.
 • Moerer: ik maak me geen zorgen Voorlopig geen getouwtrek meer in Nederland over de uitzendrechten van het eredivisievoetbal. Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft een... miljard euro neergeteld voor twaalf jaar uitzendrechten van het Nederlandse voetbal. U hoort Wil Moerer, general manager van die andere betaalzender, Sport 1. Daarop is zo'n beetje alles te zien behalve de eredivisie.
 • 'Einde van 19.00 uur, bord op schoot' Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake schat in dat Eredivisie Live een algemene sportzender zal worden, na de overname... door mediamagnaat Rupert Murdoch, naar voorbeeld van Sky Sport in Engeland.
 • Voetbal Murdoch duur in Duitsland Het Amerikaanse Fox van Rupert Murdoch neemt Eredivisie Live over. Murdoch zit al sinds de jaren '90 in Duitsland en sinds 2009 is... hij ook op de voetbal rechtenmarkt actief. Correspondent Tim de Wit in Berlijn.

Video en Audio

Meer video en audio