NOS NieuwsAangepast

GL wil farmaceuten aanpakken

GroenLinks wil de farmaceutische industrie dwingen om verantwoording af te leggen. Het nieuws van de afgelopen weken over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie maakt volgens GroenLinks duidelijk dat de industrie moet worden aangepakt.

GroenLinks komt met een driepuntenplan. De partij wil dat de overheid grip krijgt op de prijzen van medicijnen. "We moeten mensen beter maken en niet onnodig de kas van farmaceuten spekken", vindt Tweede Kamerlid Voortman. "Producenten moeten inzichtelijk maken wat het kost om een middel te maken. Uiteindelijk kan de overheid dan een prijsplafond invoeren", zegt ze.

Websites

Ook wil Voortman dat producenten eerlijke informatie geven over de noodzaak van hun medicijnen. Nu worden volgens haar nog vaak websites onderhouden die objectief lijken, maar eigenlijk bedoeld zijn om een medicijn te promoten.

Tenslotte moet het volgens Voortman mogelijk worden dat Europa in het uiterste geval een boete kan opleggen als farmaceutische bedrijven in de fout gaan. Dat heeft volgens de partij een afschrikwekkend effect op andere farmaceutische bedrijven die generieke concurrenten van de markt proberen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl