NOS NieuwsAangepast

Massa-evacuatie Chinese oostkust

In het oosten van China zijn honderdduizenden mensen geëvacueerd vanwege de orkaan Haikui. Afgelopen nacht bereikte Haikui de kust van de provincie Zhejiang met windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

De Chinese meteorologische dienst heeft vanwege de orkaan code rood afgegeven. In Zhejiang zijn zo'n 250.000 mensen geëvacueerd. Ook in Shanghai en omgeving hebben 374.000 mensen noodgedwongen hun huizen verlaten. 30.000 schepen zijn teruggeroepen om een veilige plek in de haven te zoeken.

Een Chinees persbureau meldt dat er zo'n 130 mensen op het platteland zijn gestrand, maar of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Wateroverlast

De harde wind en vele regen zorgen voor veel wateroverlast. Volgens een meteoroloog is er op sommige plekken al 20 centimeter water gevallen. De verwachting is dat daar de komende dagen nog 10 tot 25 centimeter bij komt.

Haikui is de derde orkaan binnen een week die de oostkust van China aandoet. Bij de overstromingen en aardverschuivingen die de orkanen Damrey en Saolo veroorzaakten, zijn 23 doden gevallen. Nog negen mensen worden vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl