Britse bank is 'schurkenbank'
De Britse bank Standard Chartered ligt onder vuur. De bank wordt beschuldigd door een Amerikaanse toezichthouder van illegale financiële transacties met Iran en witwassen van 250 miljard dollar. De beurskoers kelderde met meer dan 20 procent. De aantijging veroorzaakt nogal wat commotie in de Londense City.
Standard Chartered is een van de grotere Britse banken en staat bekend als een degelijke en wat saaie bank. Het is een van de weinige banken die vrijwel onbeschadigd uit de financiële crisis is gekomen, omdat de bank vooral sterk gericht is op Azië en andere opkomende markten.
Uitgerekend vorige week nog zei topman Peter Sands dat hij er trots op is dat zijn bank al 10 jaar op rij winst boekt, ondanks de turbulente wereldeconomie en de financiële crisis. "Het klinkt saai, maar we hebben van saai een deugd gemaakt", aldus Sands. En nu heten ze plots een 'rogue institution', een 'schurkenbank'.
Iran
Standard Chartered heeft volgens de Amerikaanse banktoezichthouder New York State Department of Financial Services (DFS) in het geheim zaken gedaan heeft met Iran, wat in strijd is met het Amerikaanse embargo dat sinds 2008 van kracht is.
De bank zou over een periode van tien jaar 60.000 clandestiene transacties hebben verricht voor in totaal 250 miljard dollar. Daardoor is het Amerikaanse bankwezen blootgesteld aan "terroristen, drugshandel en corrupte staten", stelt de toezichthouder.
In oktober 2006 zou de verantwoordelijke voor Noord- en Zuid-Amerika een paniekerig bericht hebben geschreven waarin wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de Iraanse transacties. Die zouden tot "catastrofale reputatieschade leiden en de bank onder verdenking van criminele activiteiten plaatsen". Uit Londen kwam vervolgens een boze reactie "wat die f***-Amerikanen wel niet denken, alsof zij bepalen of er wel of geen zaken met Iran worden gedaan."
Ontkenning
In een reactie zegt Standard Chartered het niet goed te snappen en weerspreekt de bank de beschuldigingen. Volgens de bank is 99,9 procent van de transacties met Iran volgens de regels gedaan en speelden die zich af vóór 2008. Er zijn volgens de bank hoogstens vragen te stellen bij transacties voor in totaal 14 miljoen.
In 2008 verbood de VS nagenoeg al het financiële verkeer met Iran. Overtreding wordt gezien als meewerken aan de ontwikkeling van kernwapens en het mede financieren van terroristische groepen als Hamas en Hezbollah.
Boete
De gevolgen kunnen voor Standard Chartered groot zijn. Om te beginnen de reputatieschade en het aanzien van de bank bij klanten en in de financiële wereld. Bij opbiechten kan het leiden tot een boete van honderden miljoenen dollars.
In het ergste geval kan het leiden tot het verlies van de Amerikaanse bankvergunning. Het is de derde bank die de laatste tijd in de VS wordt aangepakt voor overtreding van het Amerikaanse handelsembargo, na Barclays en HSBC en de zoveelste bank die voor handel met Iran wordt aangepakt, na eerder onder meer Barclays, Credit Suisse en ING.
Op de Londense beurs wordt het aandeel afgestraft. De koers ging hard onderuit en verloor na het bekend worden meer dan 23 procent. Gisteren bij sluiting kostte een aandeel nog 1470 Britse pond (1850 euro), vanmiddag stond het aandeel op 1125 Britse pond (1415 euro).