NOS NieuwsAangepast

Recessie Italië duurt voort

De Italiaanse economie is het afgelopen kwartaal verder gekrompen. In het tweede kwartaal nam het bruto binnenlands product met 0,7 procent af.

Het is het vierde kwartaal op rij dat de Italiaanse economie krimpt. De Italiaanse economie is nu 2,5 procent kleiner dan een jaar geleden.

Volgens het Italiaanse Bureau van Statistiek is de afname van activiteit in vrijwel de hele economie te zien: landbouw, industrie en diensten.

Vertrouwen

De slechte cijfers rijden de pogingen van de Italiaanse regering om de economie te hervormen in de wielen, en dat is slecht nieuws voor een oplossing van de eurocrisis.

Italië is een cruciale speler in deze crisis. Italië is in grootte de derde economie van de eurozone, maar kampt al jaren met een zwakke groei door structurele inefficiëntie.

Economische hervormingen en efficiëntere belastinginning moeten de economie weer gezond maken. Maar consumenten geven door het onzekere klimaat minder uit. De economie krimpt en daardoor nemen de overheidsinkomsten af. Dat betekent minder geld om het overheidstekort af te bouwen - en dat is weer nodig om het vertrouwen van de internationale financiële markten in Italië terug te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl