NOS NieuwsAangepast

Spyker eist 3 miljard dollar van GM

Autofabrikant Spyker, eigenaar van het failliete Saab, begint een rechtszaak tegen de voormalige eigenaar van Saab, General Motors. Spyker eist een schadevergoeding van 3 miljard dollar van GM.

Volgens Spyker heeft Saab veel schade geleden doordat General Motors een samenwerking tussen Saab en het Chinese Youngman tegenhield.

Saab gebruikte in zijn auto's nog GM-technologie en General Motors ging niet akkoord met een overdracht van die technologie aan de Chinezen.

Spyker-directeur Victor Muller zei op Radio 1 dat was afgesproken dat die technologie niet in handen kwam van Youngman. "We hadden een een firewall gecreëerd tussen Saab en Youngman. Er was dus geen enkele vrees van technologieoverdracht van Saab naar Youngman."

Concurrent

De samenwerking met Youngman had Saab van de ondergang moeten redden. Nadat de deal was mislukt, ging Saab in december 2011 failliet.

Volgens Spyker wilde GM verhinderen dat Saab een concurrent zou worden op de Chinese markt en heeft de Amerikaanse autofabrikant zich daarbij niet aan de wet gehouden.

Victor Muller zegt dat zijn bedrijf sinds het faillissement van Saab aan de rechtszaak heeft gewerkt. Hij vindt dat Spyker en Saab moeten worden gecompenseerd voor de schade die ze door GM hebben geleden.

"We hebben berekend dat Saab en Spyker na de transactie met Youngman een waarde van drie miljard euro zouden vertegenwoordigen. En die waarde is ons door GM ontnomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl