Dodemansduim rukt weer op

Nederlands enige koraalsoort, dodemansduim, is terug in de Oosterschelde. Vorig jaar zomer leek het erop dat het 'alcyonium digitatum' was uitgestorven in het Zeeuwse delta-gebied, maar sindsdien is er volgens onderzoekers sprake van "een bijna wonderbaarlijke terugkomst".

Dodemansduim is een zacht koraal en heet zo omdat de vorm aan die van een mensenvinger doet denken. Het koraal gedijt in sterk stromend, koud zeewater. In Nederlandse wateren is dodemansduim vooral te vinden in de Oosterschelde, maar ook op plaatsen in de Noordzee.

Opwarming

Volgens de onderzoeksstichting Anemoon nam dodemansduim in de Oosterschelde sinds 1994 gestaag af, vermoedelijk door het opwarmen van het zeewater. In 2010 en begin 2011 kwamen er nauwelijks meer meldingen van duikers dat ze het witte of oranje koraal hadden gezien.

In de tweede helft van vorig jaar kwam er een kentering, zegt Anemoon. Inmiddels worden per duik soms tientallen exemplaren gezien, veel meer dan ooit. Ze zijn vaak niet groter dan twee centimeter.

Terugkeer

De stichting Anemoon is blij met de opmars van de enige koraalsoort van Nederland. De oorzaak van de terugkeer is nog onduidelijk. Mogelijk hebben de relatief koude winters van de laatste twee jaren een rol gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl