NOS NieuwsAangepast

Atoomaanval Hiroshima herdacht

In het Japanse Hiroshima hebben tienduizenden mensen de Amerikaanse aanval met een atoombom op de stad herdacht. Door de aanval, op 6 augustus 1945, kwamen 140.000 mensen om het leven.

Bij de herdenking waren overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers van meer dan zeventig landen. Ook de kleinzoon van de Amerikaanse president die opdracht gaf tot de atoomaanval, Harry Truman, woonde de herdenking bij.

Nagasaki

De kleinzoon, Clifton Truman Daniel, hield ook een toespraak. "Ik ben van twee generaties later. Het is nu mijn verantwoordelijkheid om te voorkomen dat we ooit nog een kernbom gebruiken."

Met de atoomaanval wilde de Verenigde Staten Japan dwingen tot capituleren. Drie dagen na de atoombom op Hiroshima trof een tweede Amerikaanse kernbom de Japanse havenstad Nagasaki. Ook daarbij kwamen tienduizenden mensen om. Enkele dagen later capituleerde Japan.

Omstreden

Sinds de aardbeving, tsunami en kernramp van vorig jaar in Japan is kernenergie in het land zeer omstreden. Na de ramp werden alle vijftig kerncentrales stilgelegd.

Premier Noda zei bij de herdenking dat Japan in de toekomst niet meer afhankelijk mag zijn van kernenergie. We moeten lering trekken uit de gebeurtenissen van 67 jaar geleden, zei Noda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl