NOS NieuwsAangepast

Homo-icoon Vargas overleden

Door correspondent Cees Zoon in Mexico

De Mexicaanse zangeres Chavela Vargas is op 93-jarige leeftijd overleden. Zij was een icoon van de Latijns-Amerikaanse muziek, maar ook het grote symbool voor gelijke rechten voor homoseksuelen.

Al meer dan een halve eeuw geleden, toen het onderwerp absoluut taboe was in dit deel van de wereld, kwam zij openlijk uit voor haar seksuele geaardheid.

In de Spaanstalige wereld kent iedereen haar liedjes als 'La Llorona', 'Volver' en 'En el último trago'. Vergas, die geboren was in Costa Rica maar het grootste deel van haar leven in Mexico woonde, gold als een vernieuwster van de música ranchera, het populaire Mexicaanse lied.

Geboren rebel

Tot het eind toe is Vargas blijven optreden. Vorige week werd ze in een ziekenhuis in Madrid opgenomen, direct nadat ze daar haar nieuwe cd had gepresenteerd. Hoewel haar gezondheidssituatie kritiek was, stond zij erop naar Mexico te reizen om daar te sterven.

Chavela Vargas was een geboren rebel, met het hart op de tong. Ze was bevriend met veel grote kunstenaars in Latijns-Amerika. In de jaren 40 had zij een intieme relatie met de schilderes Frida Kahlo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl