PSV verovert Johan Cruijff-schaal

PSV heeft de Johan Cruijff-schaal in de wacht gesleept.

De bekerwinnaar won in de Arena volledig verdiend met 4-2 van landskampioen Ajax.

Van enig aftasten was in de Arena geen sprake: na elf minuten stond PSV al op 2-0. Ola Toivonen verraste doelman Kenneth Vermeer met een kopbal in de korte hoek. Jeremain Lens sloeg toe met een mooie stift na een sterke loopactie vanaf de middenlijn.

PSV zakte wat terug, maar zodra de ploeg aanzette, was het bij de Ajacieden, die achterin kwetsbaar oogden, alle hens aan dek. PSV verzuimde nogmaals toe te slaan (een stiftje van Marcelo mislukte) en liet Ajax kort voor rust terugkomen in het duel: Toby Alderweireld kopte raak.

Eigen goal Marcelo baat Ajax niet

Ajax ging na rust op zoek naar de 2-2. Het had balbezit, maar toonde zich niet slagvaardig. Dat toonde PSV zich wel. Jetro Willems bediende bij een flitsende uitbraak Toivoinen, die simpel scoorde.

Ajax wist het initiatief niet naar zich toe te trekken en PSV ging op zoek naar meer. De Eindhovenaren liepen een paar keer met opvallend gemak door de Ajax-defensie heen. Luciano Narsingh kreeg daarbij een beste kans, maar hij trof de paal.

Ajax kreeg hulp van Marcelo, die met een eigen doelpunt onverwacht de spanning terugbracht. Meer cadeautjes deelden de Brabanders niet uit, integendeel: in de slotminuut bepaalde Georginio Wijnaldum met een stiftje de eindstand op 4-2.