'Extremen door klimaatverandering'
Er is een verband tussen klimaatverandering en de extreme winters en zomers die de afgelopen jaren wereldwijd voorkwamen. Dat zegt NASA-wetenschapper James Hansen in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Wetenschappers waren er al eerder van overtuigd dat de extremen in het weer door klimaatverandering zullen toenemen, maar volgens Hansen en zijn team is dat al jaren het geval. Hij vergeleek daarvoor de weersextremen wereldwijd over de afgelopen 60 jaar.
Temperaturen
"Tussen 1951 en 1980 waren tussen de 0,1 en 0,2 procent van de temperaturen wereldwijd extreem te noemen. De afgelopen drie decennia nam de gemiddelde temperatuur toe, maar stegen de extremen enorm. Nu gaat het om ongeveer 10 procent van de temperaturen."
Volgens Hansen zijn de dodelijke Europese hittegolf in 2003, de Russische hittegolf uit 2010 en de extreme droogte in Texas en Oklahoma van vorig jaar allemaal in verband te brengen met de klimaatverandering. "En hetzelfde zal gelden voor de extreem hete zomer van dit jaar in de VS", voorspelt hij.
Minuscuul
Hansen erkent dat extreem weer altijd wel voorkwam en ook deze periode dus andere oorzaken kan hebben, maar die kans acht hij verwaarloosbaar. "De kans dat natuurlijke variaties dit veroorzaken zijn minuscuul. Als je daarin gelooft, moet je maar je baan opzeggen en elke dag meespelen in de loterij om je rekeningen te betalen."
Klimaatspecialist Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI, die de Russische hittegolf onderzocht, noemt de cijfers geloofwaardig, maar zegt dat je niet kunt spreken van een rechtstreeks verband. "De cijfers laten zien dat de kans op dit soort extreem weer is toegenomen, maar je kunt niet zeggen dat die hittegolven worden veroorzaakt door klimaatverandering."
"Het is als een honkbalspeler die doping gebruikt. Als die 20 homeruns meer maakt in een jaar, kun je niet één daarvan toeschrijven aan de doping, maar de kans op een homerun is wel toegenomen."