NOS NieuwsAangepast

Politie Alphen wacht megaclaim

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Zo'n veertig nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn dienen een claim in van mogelijk tientallen miljoenen bij politie Hollands Midden. Dit vanwege fouten die zouden zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan schutter Tristan van der Vlis, maar de groep hoopt ook antwoord te krijgen op vragen die nog leven.

Een Alphense letselschadejurist Orlando Kadir heeft namens de slachtoffers en nabestaanden het kantoor Beer Advocaten ingeschakeld. Dat kantoor heeft met deskundigen de mogelijkheden bestudeerd. Zij denken dat politie Hollands Midden en anders het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die is ontstaan door de schietpartij.

Schrijnend

Ruim een jaar na de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn kampen nabestaanden en slachtoffers nog steeds met de grote financiële gevolgen.

"Gezinnen zijn hun kostwinners kwijt, ondernemers uit de Ridderhof hebben hun zaak moeten sluiten omdat klandizie wegbleef de eerste maanden na de schietpartij. Er zijn mensen die niet meer kunnen werken vanwege de lichamelijke en psychische gevolgen", zegt Orlando Kadir.

De letselschadejurist kent veel van de slachtoffers uit zijn omgeving en besloot ze terzijde te staan. "Zij kunnen hun hypotheek niet meer betalen, of hun zorgverzekering. Het is echt schrijnend wat er binnen deze groep gebeurt. Sommigen van hen zijn wel geholpen door de gemeente met renteloze leningen of iets dergelijks, maar veel van hen hebben geen enkele tegemoetkoming gehad", zegt Kadir.

Onbeantwoorde vragen

Maar meer nog dan geld willen de slachtoffers weten wat er precies is gebeurd. Een van de belangrijkste vragen die zij hebben, is: hoe kan het dat Tristan van der Vlis een wapenvergunning heeft gekregen? En welke fouten zijn daarbij gemaakt? Ondanks veel onderzoeken is volgens hen de onderste steen nog niet boven.

"Vooral onbeantwoorde vragen over welke omstandigheden hebben geleid tot de schietpartij veroorzaken veel onrust en stress", zegt Kadir.

'In de steek gelaten'

"De slachtoffers voelen zich in de steek gelaten door gemeente, politie en andere instanties. Als ze vragen hebben, worden ze van het kastje naar de muur gestuurd en krijgen ze nergens antwoord op. Via deze procedure hopen ze alsnog antwoord te krijgen. Veel slachtoffers en nabestaanden hebben al laten weten dat zij een groot deel van een schadevergoeding weggeven. Of dat zij al het geld overhebben voor de volledige waarheid."

Politie Hollands Midden wil niet reageren. Het korps wacht op het oordeel van de rechter, maar bevestigt wel dat de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd over schadevergoedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl