NOS NieuwsAangepast

Veel faillissementen binnenvaart

Het gaat slecht in de binnenvaart. Dit jaar zijn er al 25 bedrijven failliet gegaan, bijna twee keer zo veel als in de eerste zeven maanden in 2010. Dat blijkt uit gegevens die voor de NOS zijn verzameld door faillissementen.com.

Er zijn 3000 binnenvaartbedrijven in Nederland, die vlak voor de crisis veel nieuwe schepen hebben gebouwd. Toen de markt inzakte, was er niet genoeg vracht, waardoor de prijzen steeds verder daalden. "Degene die voor de laagste vergoeding wil varen, bepaalt de prijs", zegt Wilco Volker van het Bureau Voorlichting Binnenvaart.

Uitstel

Volgens Volker zouden nog meer bedrijven moeten stoppen, als de banken niet zouden bijspringen. "Zij laten schippers liever niet failliet gaan. Want dan zit je met een schip dat veel minder waard wordt, wat de bank weer moet zien te verkopen. Dus proberen ze iets met de schippers te regelen, zoals uitstel van de aflossing van het schip."

De banken komen schippers ook tegemoet omdat zij verwachten dat uiteindelijk het vrachtvervoer over water weer zal aantrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl