NOS NieuwsAangepast

Wetsontwerp weigerambtenaar af

D66 heeft het initiatiefwetsvoorstel ingediend dat een eind moet maken aan de weigerambtenaar. In het voorstel staat dat ambtenaren die geen homo's willen trouwen, niet benoemd moeten kunnen worden. Op den duur zouden er daardoor geen weigerambtenaren meer zijn. De wet geldt alleen voor nieuwe ambtenaren; weigeraars die er nu al werken, kunnen gewoon blijven zitten.

D66 reageert met het voorstel op de weigering van minister Spies om twee moties van de Tweede Kamer uit te voeren. Spies wil nog geen maatregelen nemen tegen weigerambtenaren, omdat daarvoor een wetswijziging nodig is en ze daar als demissionair minister weinig voor voelt. Het voorstel van D66 wordt door de meeste partijen gesteund.

Geen onderscheid

"Kies je ervoor om trouwambtenaar te worden, dan hoor je de wet uit te voeren. Kun je geen onderscheid maken tussen het burgerlijk en kerkelijk huwelijk, dan ben je niet geschikt voor de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand", zei fractievoorzitter Pechtold tijdens het COC Roze Lijsttrekkersdebat in Amsterdam.

Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend door onder anderen het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66. Zij vindt dat de vrijheid om te trouwen niet mag worden beperkt door een ambtenaar. "Na elf jaar discussie willen we dat de wetgever nu principieel uitspreekt dat het uitvoeren van de wet zwaarder weegt dan de mening van weigerambtenaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl