NOS NieuwsAangepast

Duitsland telt doden IJzeren Gordijn

De Duitse regering laat in kaart brengen hoeveel mensen tijdens de tweedeling van het land zijn omgekomen bij de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Over het precieze aantal slachtoffers dat bij de grens viel, heerst al jaren onduidelijkheid.

Tot nu toe is alleen onderzoek gedaan naar het aantal doden bij de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Berlijn scheidde. Daar kwamen tussen 1961 en 1989 zeker 136 mensen om het leven. Velen van hen waren Oost-Duitsers die bij een vluchtpoging werden doodgeschoten door Oost-Duitse grenswachten.

Landmijnen

Ook bij de ruim duizend kilometer lange grens van noord naar zuid waren tienduizenden Oost-Duitse militairen gestationeerd. Ze hadden een bevel om te schieten op iedereen die het IJzeren Gordijn zonder toestemming probeerde te passeren. Ook lagen er landmijnen. Schattingen over het aantal doden daar lopen op tot enkele honderden.

Het doel van het nieuwe onderzoek is om alle slachtoffers van het grensregime van de DDR uit de anonimiteit te halen, zegt de Duitse regering. Drie deelstaten betalen mee aan het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl