NOS NieuwsAangepast

Backpackster Huiskamp gaat vrijuit

Door correspondent Robert Portier in Esperance

In Australië is de Nederlandse backpackster Linda Huiskamp vrijgesproken. De rechtbank in Esperance oordeelde dat de 26-jarige uit Culemborg niet schuldig is aan roekeloos rijgedrag. Daardoor kan ze binnenkort terugkeren naar Nederland.

Na een proces van een week had de jury een uur nodig om tot het oordeel 'niet schuldig' te komen. Huiskamp reageerde geëmotioneerd. "Eindelijk is het afgelopen." Voor de rechtbank werd ze gefeliciteerd door familie en vrienden. De woordvoerder van de jury omhelsde haar. "Nu zo snel mogelijk naar huis."

Aanrijding

Huiskamp werd verdacht van roekeloos rijden met een dodelijk ongeluk tot gevolg. In april veroorzaakte ze in de buurt van Esperance een aanrijding, waarbij haar passagier om het leven kwam, een vriendin met wie ze maandenlang kriskras door Australië was getrokken. Het veroorzaken van een dodelijk ongeluk geldt in West-Australië sinds kort als misdrijf, waarop maximaal een gevangenisstraf staat van 10 jaar.

Tijdens de rechtszaak bleek al snel dat het kruispunt als gevaarlijk bekendstaat. De ene na de andere getuige klaagde over de verkeersovergang. Die zou niet goed zichtbaar zijn vanwege de ligging op de top van een heuvel. Verkeersborden waren niet goed zichtbaar en het is moeilijk om passerend verkeer te zien aankomen vanwege bomen en hoog gras aan weerszijden van de weg.

Reactietijd

Een stopbord bij het kruispunt bleek aan het zicht te worden onttrokken door overhangende takken; het was pas 65 meter voor de kruising zichtbaar. "De meeste chauffeurs rijden hier 80 kilometer per uur. Als we uitgaan van een reactietijd van 2,5 seconden hebben ze 55 meter afgelegd van de beschikbare 65 voor ze beginnen met remmen", rekende de rechter voor. "Maar het is natuurlijk aan de juryleden om te bepalen of er desondanks roekeloos is gereden", voegde hij eraan toe.

Een maand na het ongeluk werd alsnog een boom gekapt. Ook werd een stopbord vervangen door een groter exemplaar en dichter bij de weg gezet.

Vader Gerrit Huiskamp barstte in tranen uit toen hij het vonnis hoorde. "Ik heb de gastmoeder een zoen gegeven, maar ik vergat helemaal dat ik nu ook gewoon naar Linda toe kon lopen."

Kosten

In Nederland moet Huiskamp geld inzamelen om de juridische kosten te betalen. Die zijn opgelopen tot 100.000 euro. Ze keert in de loop van de volgende week terug, na het afronden van wat formaliteiten. "Ik heb veel steun gehad uit de gemeenschap en zal de mensen hier missen, maar mij zien ze niet meer terug in Esperance."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl