NOS NieuwsAangepast

Kofi Annan stopt in Syrië

Kofi Annan stopt als gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië. Zijn mandaat loopt eind deze maand af, en hij heeft besloten het niet te verlengen.

Annan bemiddelde de afgelopen maanden in het conflict in Syrië, maar vorderingen leek hij niet te maken. Het plan dat hij met de strijdende partijen overeenkwam om een eind te maken aan het geweld, werd geschonden door zowel het regeringsleger als de opstandelingen. Vooral in Aleppo en Damascus, de twee grootste steden van Syrië, is het geweld de afgelopen weken verhevigd.

Vrijwel onmogelijk

Annan zegt in een reactie op zijn opstappen dat zijn taak vrijwel onmogelijk was. "Niemand lijkt de Syrische regering en de oppositie te kunnen dwingen om de benodigde stappen te nemen."

Hij bekritiseerde de VN-Veiligheidsraad, die verdeeld blijft over het conflict in Syrië. "Terwijl de Syrische burgers dringend behoefte hebben aan actie, blijven de leden van de Veiligheidsraad met de vinger naar elkaar wijzen."

In een verklaring roemde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Annan om zijn onzelfzuchtige werkwijze bij "de moeilijke en ondankbare opdracht''. De VN en de Arabische Liga gaan op zoek naar een opvolger voor Annan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl