NOS NieuwsAangepast

ECB houdt rente op 0,75 procent

De Europese Centrale Bank heeft de rente ongewijzigd gelaten. De rente blijft staan op 0,75 procent. Het besluit komt niet als een verrassing. De meeste ECB-watchers hielden er rekening mee dat de ECB zo kort na de verlaging van begin juli de rente niet opnieuw zou wijzigen.

Op 5 juli verlaagde de ECB het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de zogenaamde herfinancieringsrente (refi-rente), met een kwart procent. De basisrente kwam daarmee op het laagste niveau sinds de invoering van de euro. Het was de derde renteverlaging in de negen maanden dat Mario Draghi president is van de ECB.

Belangrijkste instrument

De rente is één van de belangrijkste instrumenten om het monetaire beleid in de eurozone te sturen. De kernopdracht van de centrale bank is namelijk het in toom houden van de inflatie. Prijzen stijgen als er meer vraag is dan aanbod. Met een hogere rente verhoog je de prijs van geld en rem je consumptie af. Daarmee daalt de vraag en dus de prijzen.

Het Europese inflatiecijfer staat al maandenlang ruim boven de 2 procent die de ECB zich ten doel gesteld heeft. Door de zwakke economie en de eurocrisis is dat eigenlijk geen probleem. De jongste renteverlagingen hadden daarom vooral tot doel de kwakkelende economie te ondersteunen en de consumptie te stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl