NOS NieuwsAangepast

'Absolute steun kabinet voor euro'

Minister De Jager heeft namens het kabinet "absolute steun" uitgesproken aan het overeind houden van de eurozone. De probleemlanden in Zuid-Europa moeten dan wel doen wat ze beloofd hebben en structurele hervormingen doorvoeren.

De Jager zei dat tijdens het debat waarvoor de financieel specialisten in de Tweede Kamer hun vakantie hebben onderbroken.

Symptoombestrijding

Volgens de minister is er sprake van een dilemma. Voor de financiële markten is het nodig om onvoorwaardelijke steun aan de euro uit te spreken, maar tegelijkertijd wil hij de druk op landen als Spanje en Italië hoog houden.

"We moeten steun bieden, maar eigenlijk is dat symptoombestrijding. De sleutel tot succes ligt bij de probleemlanden zelf. Maar je merkt dat er in Zuid-Europa een andere mentaliteit heerst. Ze zijn niet automatisch bereid te hervormen", zei De Jager.

Hij wilde niet reageren op de uitspraak van ECB-voorzitter Draghi dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden. "Dat past mij als minister niet", zei De Jager. Analisten hopen dat Draghi vanmiddag meer duidelijkheid zal geven over wat hij met zijn uitspraken bedoelde.

Afwachten

De Jager ontkende nogmaals dat het IMF van plan zou zijn om de steun aan Griekenland te stoppen. "Het IMF voorziet wel allerlei problemen, maar wil het oordeel van de trojka afwachten."

De trojka, vertegenwoordigers van het IMF, de EU en de ECB, zijn op dit moment in Athene om de situatie te beoordelen. Over een paar weken komen ze met hun oordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl