NOS NieuwsAangepast

Hogere rente voor Spaanse schuld

Spanje is erin geslaagd om ruim 3,1 miljard euro op te halen met de uitgifte van nieuw schuldpapier. De rente die het land moet betalen ligt echter hoger dan de vorige keer.

Spanje wilde tussen de 2 en 3 miljard euro ophalen door de uitgifte van nieuwe staatsleningen, met looptijden van 2 jaar, 4 jaar en 10 jaar.

Flink meer

De rente die het betaalt voor de 10-jarige staatslening is 6,64 procent, tegen 6,43 procent in juni. Voor het schuldpapier met een looptijd van 2 jaar moet Spanje 4,77 procent rente betalen, flink meer dan de 3,59 procent in juni.

De belangstelling was ook iets minder groot dan de vorige keer. De drie leningen voor 2, 4 en 10-jaars schuldpapier werden 2,5 tot 3 keer overtekend.

IJkpunt

De veiling van schuldpapier vormt een belangrijk ijkpunt voor het vertrouwen van markt in Spanje. Als de rente lager is dan een vorige keer, is dat een teken van meer vertrouwen. Als de rente hoger is, dan hebben investeerders zo hun twijfels of Spanje de schuld wel helemaal zal kunnen aflossen.

De rente op 10-jaarsleningen stond vorige week op bijna 7,8 procent. De uitlatingen van ECB-president Mario Draghi dat er alles aan gedaan zal worden om de euro te redden, wekte verwachtingen in de markt dat er iets te gebeuren staat.

De rente zakte terug naar rond de 6,7 procent. Maar dergelijke rentepercentages zijn voor de financiering van schuld op termijn onhoudbaar.

Mogelijke afwaardering

Bovendien hangt het land de komende maanden nog een mogelijke afwaardering boven het hoofd door kredietbeoordelaar Moody's naar de status van junk-bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl