NOS NieuwsAangepast

Minder koopkracht, meer premie

De premie die Nederlanders voor het pensioen betalen is dit jaar gestegen. Dat blijkt uit een enquête van De Nederlandsche Bank onder 25 pensioenfondsen.

Op een modaal inkomen betalen werknemers dit jaar gemiddeld bijna 70 euro per jaar meer aan hun pensioen. Ook groeit het pensioen in veel gevallen al jaren niet mee met de prijsstijgingen. Volgens DNB verliezen gepensioneerden gemiddeld ongeveer 7 procent aan koopkracht.

Veel fondsen willen elk jaar de pensioenen laten stijgen met de inflatie en de gepensioneerden rekenen daar op. Maar de financiële positie van de meeste pensioenfondsen is het afgelopen jaar verslechterd.

Tussen 2007 en 2012 hebben werknemers en gepensioneerden al een forse achterstand opgelopen van ongeveer 7 procent. Dat gaat daarbij om een gemiddelde, niet alle deelnemers lopen een achterstand op. Ondanks de crisis zijn er nog steeds pensioenfondsen die nog wel in staat zijn de pensioenen te verhogen. Dat zijn vooral de pensioenfondsen van ondernemingen.

Modaal

DNB heeft een enquête gedaan onder 25 fondsen, zo'n driekwart van de markt. Bij deze fondsen zijn 3,75 miljoen werknemers aangesloten en meer dan 2 miljoen gepensioneerden.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat gepensioneerden die aangesloten zijn bij PNO-media, en de fondsen van de kappers en tandtechnici de grootste achterstand hebben van bijna 10 procent. Pensioenfonds ABP en Betonmortel zitten daar vlak achter met een achterstand van 8 procent.

Uit het onderzoek van DNB blijkt dat veel fondsen ook de premies hebben verhoogd. De gemiddelde werknemerspremie gaat van 6 procent naar 6,2 procent van het salaris. Op een modaal salaris is dat gemiddeld zo'n 70 euro per jaar. Ook de werkgevers betalen meer premie. Volgens de toezichthouder kunnen de premies dit jaar nog verder oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl