NOS NieuwsAangepast

Somalisch kamp bij IND afgebroken

De Somalische asielzoekers die op de stoep van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Den Bosch bivakkeerden, hebben hun kamp afgebroken. Ze deden dat na een gesprek met de politie vanmorgen. Agenten stonden klaar om het kamp te ontruimen.

De gemeente wilde het kamp weg hebben. "Na drie dagen en nachten kwamen er uit de buurt meldingen van overlast", zegt locoburgemeester Snijders van Den Bosch.

De ongeveer 100 Somaliërs verbleven sinds maandag voor het gebouw van de IND. Ze wilden niet langer in het asielzoekerscentrum in Vught blijven. De uitgeprocedeerde asielzoekers vinden het regime te streng; ze moeten zich dagelijks melden.

Melden

De IND gaat nu met de Somaliërs in gesprek. De asielzoekers zeggen dat ze het aanbod hebben gekregen om naar een gewoon asielzoekerscentrum overgeplaatst te worden. Daar zouden ze zich dan niet dagelijks hoeven te melden.

De IND ontkent dit. De Somaliërs zullen wel verspreid worden over Nederland, maar ze moeten zich nog steeds iedere dag melden.

De Somaliërs willen dat minister Leers hen uiteindelijk een verblijfsvergunning geeft. De Raad van State besloot eerder dat Leers hen niet terug mag sturen. Reizen via de Somalische hoofdstad Mogadishu is te gevaarlijk, vindt de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl