NOS NieuwsAangepast

'Eisen Somaliërs onbespreekbaar'

Een gesprek tussen de Somaliërs die in Den Bosch demonstreren bij het kantoor van de IND en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niets opgeleverd. Volgens de hoogste ambtenaar op het gebied van asielzaken zijn de eisen van de Somaliërs onbespreekbaar.

De Somaliërs willen graag een verblijfsvergunning, maar die is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst afgewezen. Volgens de ambtenaar kan het ministerie niets voor ze doen. "Een asielvergunning kan niet worden afgedwongen door op straat te bivakkeren", schrijft het ministerie in een persbericht. De Somaliërs kunnen nog wel individueel een nieuwe asielprocedure aanvragen.

Te gevaarlijk

De locoburgemeester was ook bij het gesprek aanwezig. Hij heeft tegen de groep gezegd dat het kampement voor het kantoor van de IND niet eindeloos kan blijven staan. Het ministerie heeft de groep opgeroepen om terug te gaan naar het asielzoekerscentrum in Vught.

De asielzoekers uit Somalië kunnen voorlopig niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, omdat het volgens de Raad van State momenteel te gevaarlijk is om te reizen via de luchthaven van de hoofdstad Mogadishu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl