NOS NieuwsAangepast

Minder winst DE door fraude

DE Master Blenders 1753, beter bekend als Douwe Egberts, moet zijn financiële resultaten naar beneden bijstellen. Dat komt door boekhoudfraude bij het Braziliaanse onderdeel van de koffie- en theemaker. De winst van het bedrijf valt daardoor in 2012 naar verwachting 45 tot 55 miljoen euro lager uit en het eigen vermogen slinkt met 85 tot 95 miljoen.

De Braziliaanse dochtermaatschappij heeft verkopen niet juist verantwoord. Daarnaast blijken er oninbare vorderingen te zijn en moet er een voorziening worden getroffen voor de Braziliaanse belastingdienst. Meer is nu nog niet duidelijk. DE heeft een onderzoek ingesteld.

Onjuiste informatie

Douwe Egberts benadrukt dat alleen de onjuiste verantwoording van verkopen gezien kan worden als fraude. "Het is toevallig dat deze drie onregelmatigheden nu samenkomen", zegt een woordvoerder van Douwe Egberts.

De vereniging van effectenbezitters wil in gesprek met DE over de fraude. Beleggers zouden volgens de belangenvereniging de aandelen van DE op basis van onjuiste informatie hebben gekocht.

Verlies

Op de Amsterdamse beurs staat het aandeel DE Master Blenders 1753 al de hele ochtend op een verlies van zo'n 7 procent.

DE Master Blenders 1753 ging begin juni naar de beurs na een afsplitsing van het Amerikaanse moederbedrijf Sara Lee. De fraude vond plaats tussen 2009 en 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl