NOS NieuwsAangepast

Asbest-evacués willen niet terug

Een deel van de asbest-evacués uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland wil niet terug naar huis. Bewoners van huizen aan de Marco Pololaan mogen morgen terug omdat uit metingen blijkt dat de woningen asbestvrij zijn. Maar veel bewoners zijn er niet gerust op.

"Er zijn geen metingen gedaan in onze omgeving. Bijna twintig woningen bij ons in de flat zijn nog niet gecontroleerd en in onze tuinen is niet gemeten. Die grenzen aan de Stanleylaan. We weten dus helemaal niet hoe veilig het is," zegt de woordvoerder van de bewoners aan de Marco Pololaan, Mohamed Ahabad.

Hij adviseert bewoners dan ook voorlopig niet terug te gaan naar huis, ''ook al wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk z'n gewone leven weer oppakken." Mohamed blijft met zijn vrouw en vijf kinderen voorlopig in hotel Van der Valk in Houten.

Eigen kosten

De gemeente zegt dat wel in tuinen en plantsoenen is gemeten en dat er niets is gevonden. Bij die metingen zijn de voorschriften gevolgd en hoeven niet alle appartementen gecontroleerd te worden. De gemeente zegt te begrijpen dat de bewoners nog vragen hebben. Maar bewoners die niet naar huis willen moeten op eigen kosten elders verblijven.

De bewoners aan de Marco Pololaan zijn de eerste huurders die terugkeren sinds de ontruiming op zondag 22 juli. Mensen die aan de weg woonden, moesten vorige week hun huizen verlaten vanwege asbestgevaar. De bewoners mogen per portiek en gezin voor gezin terugkeren. Ze kunnen een schoonmaker krijgen en er gaat begeleiding mee vanuit de gemeente of woningcorporatie Mitros.

Vergunningspapieren

Bewoners die geen vervoer hebben, worden morgen met busjes van hun hotel naar hun huis gebracht. In totaal zijn woningen in vier straten ontruimd.

Eerder deze week publiceerde de gemeente de vergunningspapieren die zijn afgegeven voor de renovatie. Daarin zaten ook de asbest-risico-inventarisaties. Bij die inventarisaties is niet gekeken naar de gevels, terwijl spuitasbest uit de gevels volgens de gemeente de oorzaak is van de vervuiling. Waarom er niet naar is gekeken, is onduidelijk. Uit de documenten blijkt verder dat de gemeente de juiste procedures heeft gevolgd voor het verlenen van de vergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl