Hogere bpm drukt autoverkopen

 »
  ANP Xtra

De autoverkopen zijn de afgelopen maand gekelderd als gevolg van fiscale wijzigingen. Er werden 31.078 auto's verkocht, ruim 26 procent minder dan in juli 2011. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag.

Op 1 juli 2012 werden de normen voor CO2-uitstoot voor schone auto's aangescherpt. Sindsdien vallen minder auto's in de categorieën 'zuinig' en 'zeer zuinig'. Daardoor zijn veel auto's duurder geworden: er moet meer aanschafbelasting (bpm) voor worden betaald en de bijtelling voor zakelijke rijders is hoger geworden.

Renault Megane

Voorafgaand aan de invoering van de strengere normen werden veel extra auto's verkocht. In juni lagen de verkoopcijfers ruim de helft hoger dan een jaar eerder. Na 1 juli zakten de verkopen zoals verwacht in.

Het best verkochte automodel was in juli de Renault Megane. Daarvan werden er 1962 verkocht. Het best verkochte merk was Volkswagen. Van dat merk werden 4602 auto's verkocht, vooral van de kleine modellen Up! en Polo.

Tot nu toe is 2012 een matig jaar voor de autobranche. In de eerste zeven maanden zijn 362.515 nieuwe personenauto's verkocht, een daling van 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio