NOS NieuwsAangepast

Rookonderzoek deels genuanceerd

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht nuanceren een deel van hun onderzoek over de positieve effecten van het rookverbod op de werkplek. In mei meldden de onderzoekers dat het in 2004 ingevoerde rookverbod op de werkplek het aantal acute hartstilstanden met 12 procent heeft teruggebracht.

In een interview in het Radio 1 Journaal van 30 mei zei één van de onderzoekers, hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck, dat het zeer waarschijnlijk is dat ruim 16.000 Nederlanders geen acute hartstilstand hebben gekregen omdat op de werkplek niet meer mag worden gerookt. Dat zouden vooral meerokers zijn, mensen die zelf niet roken maar in een ruimte zaten waar wel gerookt werd.

Toevoeging medisch blad

De onderzoekers hebben vorige maand in het Heart, een medisch blad voor cardiologen, een toevoeging van drie alinea's geschreven over hun onderzoek, met als titel 'Extrapolation put into perspective'.

Daarin staat dat het vertalen van de onderzoeksgegevens naar de hele Nederlandse bevolking nuance behoeft. "Hoewel geen groot onderwerp in ons artikel, vinden we dat we de aannames die ten grondslag liggen aan de extrapolatie onvoldoende hebben behandeld", schrijven ze.

Niet representatief

Het onderzoek is gedaan in Zuid-Limburg onder mensen van 20 tot 75 jaar. De bevolking in dat gebied is mogelijk niet representatief voor de hele Nederlandse populatie, schrijven de onderzoekers in het stuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl