NOS NieuwsAangepast

Amazon is Google 'voorbij'

Van de Amerikanen die aankopen doen via internet, begint 30 procent meteen te zoeken bij de internetwinklel Amazon.com. In 2009 was dit nog 18 procent.

Uit een onderzoek onder 4000 Amerikaanse consumenten blijkt dat 86 procent van degenen die ooit iets vanachter de pc hebben aangeschaft, wel eens iets bij Amazon hebben gekocht.

Tegelijk gaan minder consumenten te rade bij Google. In 2009 begon 24 procent het onlinewinkelen bij deze zoekmachine, vorig jaar was dat 13 procent.

Amazon is een 'warenhuis' waar in vergelijking met andere internetwinkels veel te koop is. De site is populair doordat bezoekers hun bevindingen over de gekochte spullen kunnen achterlaten, waardoor anderen kunnen zien of de aankopen zijn bevallen.

Bezorging

Volgens de onderzoekers van Forrester Survey wordt de positie van Amazon steeds steviger. Het bedrijf komt bij veel Amerikanen meteen in hun gedachten, zeggen ze.

"Amazon is een grote speler geworden op de Amerikaanse consumentenmarkt." De onderzoekers verwachten dat dit nog verder toeneemt. "Logische vervolgstappen zijn de opening van fysieke winkels en uitbreiding van het aantal distributiecentra, waardoor bezorging op dezelfde dag mogelijk wordt."

De internetwinkel begon in 1994 en was in 2003 voor het eerst winstgevend. Amazon breidt zich gestaag uit, onder meer als internetprovider en exploitant van een filmdatabase. Het Amerikaanse bedrijf heeft ook vestigingen in Canada, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederlandse klanten worden geleid naar amazon.co.uk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl