NOS NieuwsAangepast

Miljoenen verspild in Afghanistan

In Afghanistan zijn honderden miljoenen dollars Amerikaans belastinggeld verspild aan slecht georganiseerde projecten, schrijft de Amerikaanse ombudsman John Sopko in een rapport. Volgens hem is bijna 400 miljoen dollar aan investeringen verloren gegaan door zwakke planning, coördinatie en uitvoering.

Verder lopen veel grote projecten zo ver achter op schema dat het maar de vraag is of ze wel op tijd klaar zijn als de Amerikanen het land in 2014 volgens plan verlaten, waarschuwt Sopko in het rapport (.pdf).

Verval

De Amerikanen leggen betere wegen en netwerken voor elektriciteit en water aan voor de Afghanen. Daarmee willen ze ook de steun aan de Taliban en al-Qaida uithollen. Maar de projecten komen volgens Sopko niet eens af of zullen later in verval raken, omdat onderhoud en de financiering niet goed geregeld zijn. Ook is de wijdverbreide corruptie in Afghanistan een groot probleem.

Sopko schrijft over lekkende brandstofleidingen, slecht gebouwde wachttorens en niet goed geïnstalleerde verwarmings- en ventilatiesystemen. Er kan nog wel orde op zaken gesteld worden, maar de tijd raakt op, zegt hij.

Pentagon

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is het niet eens met de kritiek. Uit het rapport blijkt "een duidelijk gebrek aan kennis over de Amerikaanse aanpak", zegt het Pentagon in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl