NOS NieuwsAangepast

Jeugdzorg Utrecht op vingers getikt

Bureau Jeugdzorg Utrecht heeft onvoldoende toezicht gehouden op de veiligheid van een mishandelde peuter. Dat schrijft de Inspectie Jeugdzorg in een rapport (.pdf) naar aanleiding van het overlijden van het 3-jarige jongetje, vorig jaar maart.

Bij enkele instanties was bekend dat er grote problemen waren in het gezin. Meteen na de geboorte werd de jongen bij een pleeggezin geplaatst. Na een paar maanden kwam hij terug bij zijn moeder, onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. In 2008 werd die ondertoezichtstelling niet verlengd door de kinderrechter.

Daarna kwamen er bij Jeugdzorg meldingen binnen van onder meer de politie, een ziekenhuis en ook van de oma van de peuter. Die maakten zich zorgen over de veiligheid van het kind. Jeugdzorg onderzocht die meldingen, maar zag geen aanleiding om opnieuw naar de rechter te stappen. Volgens de inspectie had Jeugdzorg de zaak breder moeten onderzoeken, maar Bureau Jeugdzorg Utrecht herkent zich niet in de kritiek.

De inspectie onderzocht een soortgelijk incident bij Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Daar kwam in 2011 ook een 3-jarige peuter om het leven die al in beeld was bij Bureau Jeugdzorg. Ook hier zou de veiligheid van de peuter onvoldoende zijn bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl