NOS NieuwsAangepast

Premier Roemenië begraaft strijdbijl

De Roemeense premier Ponta legt zich erbij neer dat president Basescu het referendum over zijn afzetting heeft overleefd. Ponta zal niet meer de confrontatie met hem zoeken. Hij zei dat niemand in Roemenië erbij gebaat is als hij blijft doorvechten.

Eerder op de dag toonde Ponta zich nog onverzoenlijk. Hij zei toen dat Basescu zijn legitimiteit heeft verloren. De sociaal-democratische fractie in het Europees parlement riep de partijen in Roemenië vandaag op tot samenwerking.

Gisteren konden de Roemenen zich in een referendum uitspreken over het aanblijven van de president. De sociaal-democratische regering van Ponta was een afzettingsprocedure tegen Basescu begonnen wegens machtsmisbruik. Het Roemeense hooggerechtshof besloot daarna dat de president tijdelijk zijn functie moest neerleggen, in afwachting van een referendum.

Lage opkomst

Het referendum was ongeldig omdat de opkomst onder de 50 procent bleef. Van de mensen die wel stemden was 85 procent voor de afzetting van Basescu.

Basescu had opgeroepen tot een boycot van het referendum. Vanochtend zei hij in een reactie op de uitslag dat een staatsgreep is voorkomen.

De lage opkomst (46 procent) werd uitgelegd als een teken van onverschilligheid bij de Roemeense kiezers. De politieke patstelling die nu is ontstaan zal waarschijnlijk tot het najaar duren, als er parlementsverkiezingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl