NOS NieuwsAangepast

Zwaar verlies voor Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is in de eerste zes maanden van dit jaar dieper in de rode cijfers gezakt. Het nettoverlies komt uit op 1,26 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar en ook veel meer dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg wel met 5,2 procent naar 12,1 miljard euro.

De resultaten staan zwaar onder druk door de hoge brandstofkosten, de afname van het vrachtvervoer door de zwakke wereldeconomie en de concurrentie van prijsvechters. Zo steeg de brandstofrekening in het tweede kwartaal met 12,8 procent. Ook de eenmalige kosten voor de reorganisatie drukken op de resultaten.

Bedrijfsresultaat

Als er gekeken wordt naar de kerngetallen en het onderliggende bedrijfsresultaat - hoe het bedrijf reilt en zeilt - dan laten die echter lichtpuntjes zien. Zo zijn er meer passagiers vervoerd, is de beladingsgraad in het tweede kwartaal verbeterd met 1,7 procent naar 82,8 procent, zijn de kosten lager en de gemiddelde opbrengst hoger. Beleggers zijn blij met deze verbeteringen. Op de Amerikaanse beurs staat het aandeel AF-KLM de hele ochtend al zo'n 10 procent hoger.

Het luchtvaartconcern hield al rekening met verslechtering van de resultaten en aanzienlijke verliezen onder aan de streep. Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta zegt dat het reorganisatieprogramma 'Transform 2015' daarom belangrijk is voor het herstel.

Besparen

Air France-KLM wil 2 miljard euro per jaar besparen en Air France gaat in Frankrijk de komende anderhalf jaar 5000 banen schrappen. In de tweede helft van dit jaar zouden de resultaten van de bezuinigingen al zichtbaar moeten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl