NOS NieuwsAangepast

Politiek worstelt met dure pillen

Door Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Je mag patiënten die een bepaald geneesmiddel nodig hebben, dat niet onthouden omdat het te duur is. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Die verantwoordelijkheid moet je niet bij artsen neerleggen", vindt Leijten.

Gisteren meldde de NOS dat het College voor Zorgverzekeringen de vergoeding voor drie heel dure medicijnen wil stopzetten. Het zijn middelen voor enkele honderden mensen in Nederland met zeldzame stofwisselingsziekten. De therapie kost honderdduizenden euro's en wordt nu volledig vergoed. Het college vindt dat de kosten niet opwegen tegen de gezondheidswinst die de patiënten boeken.

Kamerlid Leijten vindt dat de industrie de prijzen maar moet verlagen: "het is volstrekt ondoorzichtig waarom die middelen zo duur moeten zijn." Maar ook als de middelen op goede gronden zo duur zijn kan dat volgens Leijten geen argument zijn om het middel niet te geven aan patiënten die geen alternatief hebben. "We zouden wel met de industrie kunnen kijken of het werkelijk nodig is dat die medicijnen zo duur zijn", zegt ze. "We hebben een stap vooruit gezet door mensen met heel bijzondere ziekten ook te helpen. Dat kan je niet zo maar terugdraaien."

De PVV vindt het advies van het college onethisch en stelt Kamervragen aan minister Schippers. De partij wil onder andere weten of de minister de adviezen naast zich neerlegt en waar de grens ligt als het gaat om de kosten van een medicijn.

Individueel beoordelen

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt het onderwerp vreselijk ingewikkeld. "Het CVZ is er natuurlijk voor om dit soort adviezen uit te brengen en om alle beschikbare gegevens te verzamelen en mee te wegen. Maar menselijkerwijs moeten die patiënten dit middel houden."

Dijkstra wil dat individueel beoordeeld wordt of patiënten baat hebben bij het middel. "Zo veel patiënten zijn het niet. Dan kun je toch kijken wat voor effect het middel heeft bij individuele patiënten. En als dat positief uitvalt, dan moet de vergoeding van die dure middelen gewoon doorgaan."

Ook Dijkstra zou graag willen weten waarom dit soort medicijnen zo duur zijn. "Wij kunnen niet beoordelen waarom dat zo is. Daar moet de minister maar eens achteraan gaan."

Explosief

Scheidend PvdA-parlementariër Eeke van der Veen spreekt van "een verstandig advies als je er rationeel naar kijkt". Hij zegt dat het CVZ "zo te zien goed gekeken heeft naar de medische opbrengst in vergelijking met de kosten. Maar het is natuurlijk wel heel naar voor de patiënten en hun behandelaars. Ergerlijk is dat we geen enkel inzicht hebben in de totstandkoming van de kosten. De farmaceutische industrie kan de prijs stellen die zij wil, zonder dat iemand weet of dat een redelijke prijs is of niet."

VVD-woordvoerder Anne Mulder wilde niet reageren. "Dit onderwerp is zo explosief dat ik niet ga reageren op een conceptadvies dat ik niet eens ken. Ik wacht op het definitieve advies en het besluit van de minister."

De woordvoerders van de overige partijen in de Tweede Kamer waren niet bereikbaar. Minister Schippers wil ook niet reageren zolang het advies nog een concept is.

Vragen of opmerkingen? Mail de maker rinke.van.den.brink@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl