NOS NieuwsAangepast

Romney:Jeruzalem hoofdstad Israël

Op bezoek in Israël heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney Jeruzalem de hoofdstad van het land genoemd. De uitspraak ligt gevoelig, omdat ook de Palestijnen de stad als hoofdstad claimen, maar Israël het oostelijke deel in 1967 bezette.

In een interview zei Romney verder ervoor open te staan om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem over te brengen. De missie is nu, net al andere ambassades, gevestigd in Tel Aviv, omdat een vestiging in Jeruzalem als een acceptatie van de grenzen van 1967 zou kunnen worden gezien.

Romney sprak ook agressief over Iran en zei dat Israël beschermd moet worden tegen een nucleaire aanval uit Iran.

Campagne

De uitspraken van Romney zijn vooral gericht aan zijn Amerikaanse publiek. Tegenover de Joden en strenggelovige christenen in de VS wil de Republikeinse kandidaat zich als een vriend van Israël presenteren. Eerder zei hij al dat de Democratische president Obama te weinig voor het land doet.

In Israël wonen bovendien veel Amerikaanse Joden die ook stemrecht hebben in de VS.

Geschokt

De Palestijnen reageren geschokt op de uitspraken. Oud-vredesonderhandelaar Saeb Erekat meent dat Romney over de rug van zijn landgenoten politiek bedrijft. "De campagne in de VS zou nooit ten koste moeten gaan van de Palestijnen."

"Zijn verklaringen zijn schadelijk voor de Amerikaanse belangen in de regio. Ze schaden de vrede, de veiligheid en de stabiliteit", stelde Erekat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl