NOS NieuwsAangepast

Maanvlaggen VS nog fier overeind

De vlaggen die Amerikaanse astronauten plaatsten op de maan staan nog bijna allemaal overeind. Dat concluderen Amerikaanse astronomen op basis van nieuwe foto's van het maanoppervlak.

Alle zes bemande missies die van 1969 tot 1972 op de maan landden, plantten een Amerikaanse vlag in het maanstof. Van de eerste vlag, die van de Apollo 11, was bekend dat hij omver was geblazen toen de maanlander weer vertrok. Wat er met de overige vijf was gebeurd, was echter onbekend.

Verrast

Foto's die een Amerikaanse maansatelliet maakte van de zes landingsplaatsen brengen nu duidelijkheid: door foto's van verschillende tijdstippen te nemen zijn de schaduwen die de vlaggen werpen duidelijk te zien.

"Het waren de meest gestelde vragen toen we de Lunar Reconnaissance Orbiter lanceerden: krijgen we apparatuur van de astronauten te zien, hun sporen, de Amerikaanse vlaggen", schrijft een van de onderzoekers in een blog. "Ik was persoonlijk verrast om te zien dat de vlaggen het overleefd hebben."

Vervaagd

De vlaggen hebben de afgelopen 40 jaar blootgestaan aan bijzonder hoge en lage temperaturen, straling, ultraviolet licht en kleine meteorieten. De astronomen denken daarom dat de vlaggen zijn vervaagd en dat er van de stars and stripes op de dundoeken weinig meer over is.

De Lunar Reconnaissance Orbiter vliegt op 50 kilometer hoogte over het maanoppervlak om een kaart van het hemellichaam te maken. Die gegevens wil NASA in de toekomst gebruiken voor een nieuwe maanmissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl