NOS NieuwsAangepast

Israël inzet campagne VS

De Amerikaanse verkiezingscampagne lijkt deze dagen even om het conflict tussen Israël en Iran te draaien.

De Israëlische krant Ha'aretz meldde eerder vandaag op basis van een anonieme Amerikaanse bron dat de Verenigde Staten plannen heeft om militair in te grijpen als Iran doorgaat met de ontwikkeling van het nucleaire programma.

Opmerkelijk is dat de boodschap over eventuele militaire plannen komt op het moment dat de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een bezoek brengt aan Israël.

Ontkenning

De mogelijke aanval zou zijn besproken tijdens een gesprek tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur en de Israëlische premier Netanyahu. Het gesprek zou twee weken geleden hebben plaatsgevonden, maar de krant schrijft er pas vandaag over.

Een anonieme woordvoerder van de Israëlische regering heeft een een-op-een gesprek tussen de veiligheidsadviseur en Netanyahu ontkend en er zouden ook geen plannen zijn gepresenteerd.

Militair ingrijpen

Romney zei vrijdag in een interview met Ha'aretz dat hij achter Israël staat als het land de eigen grenzen moet verdedigen. Zijn veiligheidsadviseur voegde hier vandaag aan toe dat Romney vindt dat Israël alleen moet handelen bij een eventueel militair ingrijpen tegen Iran.

Romney heeft vandaag een aantal ontmoetingen in Jeruzalem met verschillende leiders van politieke partijen, onder wie ook premier Netanyahu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl