NOS NieuwsAangepast

Kerk weigert trouwerij zwart paar

Twee Amerikaanse geliefden hebben een dag voordat ze zouden gaan trouwen in een kerk in Mississippi van de predikant te horen gekregen dat hij het huwelijk niet in die kerk wilde voltrekken. De reden: het paar is zwart.

Charles en Te'Andrea Wilson wilden elkaar het ja-woord geven in de kerk waar ze vaak kwamen, de First Baptist Church in Crystal Springs. Ze hadden hun trouwerij ver van te voren gepland. De uitnodigingen waren allang verstuurd en de programmaboekjes waren geprint.

Veel bezwaren

Predikant Stan Weatherford gaf een dag van te voren te kennen dat hij had besloten Charles en Te'Andrea in een 'zwarte kerk' even verderop te trouwen. Hij was bang dat hij zou worden ontslagen als hij de huwelijksvoltrekking in zijn kerk zou laten plaatsvinden.

Sinds de First Baptist Church in 1883 is gebouwd, is er nog nooit een paar met donkere huidskleur getrouwd. Volgens Weatherford hadden sommige kerkgangers er zo veel bezwaren tegen dat de traditie zou worden verbroken, dat ze dreigden hem uit zijn ambt te laten zetten.

Met stomheid geslagen

"Mijn 9-jarige dochter zou met ons meegaan naar de kerk", zei Charles Wilson tegen nieuwszender ABC. "Hoe vertel je een 9-jarige dat we niet in deze kerk kunnen trouwen omdat we zwart zijn."

Veel van de ongeveer 5000 inwoners van Crystal Springs zijn woedend over de beslissing van de predikant en hebben de media opgezocht. Volgens Theresa Norwood, die in Crystal Springs is geboren, zijn de bewoners "met stomheid geslagen". Ze vindt dat Weatherford het paar had moeten trouwen, ook al zou dat hem zijn baan hebben gekost.

"Die kerk was hun huis", zei Norwood. Wat zou Jezus gedaan hebben? Hij zou hen zonder twijfel getrouwd hebben, want zo hoort het. We zijn allemaal kinderen van God."

Toekomst

De kerk beraadt zich deze dagen over wat het in de toekomst moet doen als er opnieuw een aanvraag komt van mensen met een donkere huidskleur om in de kerk te trouwen.

Norwood, die een relatie heeft met een blanke man, zegt dat als ze ooit besluit te trouwen, ze dat zeker niet in de First Baptist Church zal doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl