NOS NieuwsAangepast

'Ontvoerders Oerlemans bestraffen'

Het Vrije Syrische Leger (VSL) wil de ontvoerders van Jeroen Oerlemans vervolgen en bestraffen. Dat zegt de bevelhebber van de opstandelingen die beweren dat ze de Nederlandse journalist donderdag hebben bevrijd. De commandant ontkent dat de gijzelnemers iets met de Syrische opstandelingen te maken hebben.

"Deze daad gaat niet samen met het principe van de helden op het veld, die de onderdrukking en tirannie bestrijden in deze grote revolutie", zegt kolonel Afeef Suleiman. "Degenen die dit gedaan hebben zijn gewapende groepen die niks met het Vrije Syrische Leger te maken hebben."

"De militaire raad belooft dat zij iedereen zal vervolgen en bestraffen die zulke onverantwoorde daden verricht", zegt Suleiman in een verklaring op YouTube. Het rebellenleger zat in zijn maag met de ontvoering, omdat die de opstandelingen een slechte naam zou kunnen bezorgen.

Suleiman zegt dat zijn troepen de ontvoerders onder druk hebben gezet om Oerlemans en een Britse collega vrij te laten, al geeft hij daarover geen details.

Overgelopen

Suleiman liep eerder dit jaar over uit het Syrische leger en voert sindsdien het bevel over de militaire raad van het VSL in de noordelijke provincie Idlib. Hij is daarmee een van de hoogste leiders van het VSL in Syrië.

Vanwege de situatie in het land is het onmogelijk te verifiëren hoe groot zijn betrokkenheid bij de bevrijding daadwerkelijk was. Oerlemans zei in eerste gesprekken na zijn bevrijding niet precies te weten wie hem uit handen van zijn ontvoerders redde.

Fotograaf Oerlemans en de Brit John Cantlie werden op 19 juli ontvoerd toen ze vanuit Turkije de grens met Syrië waren overgestoken. Volgens Oerlemans ging het om buitenlandse jihadisten, die mogelijk losgeld voor hem wilden vragen. Donderdag werden beide journalisten bevrijd.

Pers welkom

Volgens Suleiman zijn journalisten nog altijd welkom in de delen van Syrië die in handen zijn van de opstandelingen. "Wij verwelkomen alle eervolle Arabische en westerse journalisten."

Wel raadt hij de verslaggevers aan om het VSL op de hoogte te stellen van hun aanwezigheid. "We vragen journalisten contact op te nemen met de militaire raden in het veld, zodat wij hun veiligheid voorop kunnen stellen. Wij kunnen voorkomen dat het regime journalisten als doelwit zal gebruiken, in een poging om de Syrische revolutie bespottelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl