NOS NieuwsAangepast

'Moeder aller veldslagen' is begonnen

De slag om Aleppo is begonnen. Syrische regeringstroepen voeren zware beschietingen uit en er wordt hevig gevochten. Regeringstroepen en rebellen hebben zich de afgelopen dagen rond en in de grootste stad van Syrië verzameld. Er wordt een grote veldslag in het economische centrum van Syrië verwacht.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten is de strijd begonnen. Zij melden dat het regeringsleger inmiddels de wijk Salaheddin is binnengegaan, de plek waar de meeste opstandelingen zitten. In de wijk wordt zwaar gevochten en het leger zou artillerie en gevechtshelikopters inzetten.

Volgens de opstandelingen zijn aan hun kant twee doden gevallen, tegen tien doden aan de kant van het leger. Ook zouden vijf pantserwagens van het Syrische leger zijn vernield.

2500 opstandelingen

Maar ook in andere wijken van Aleppo wordt al gevochten. In het hart van de stad hebben zo'n 2500 opstandelingen zich verzameld. Sommige andere wijken zijn ook in handen van de rebellen.

De troepen van Assad willen de stad terug in handen krijgen. Het regeringsleger is al dagen bezig met een troepenopbouw in Aleppo.

Er wordt gevreesd dat de veldslag zal uitlopen op een bloedbad. Het stadscentrum is uitgestorven en een rebellenleider zei tegen het Duitse persbureau DPA dat hij zich opmaakt voor "de moeder aller veldslagen".

Internationale zorgen

Westerse landen hebben de Syrische regering opgeroepen om te stoppen met het geweld tegen burgers. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon wil een verklaring van de Syrische regering dat die geen chemische wapens zal inzetten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague roept alle permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, ook Rusland en China, op het geweld bij Aleppo te veroordelen. Rusland en China liggen dwars: ze spraken tot drie keer toe hun veto uit over een VN-resolutie over Syrië. "Deze onvermijdelijke escalatie kan leiden tot een verschrikkelijk verlies van mensenlevens en een humanitaire ramp", zegt Hague.

Hier kun je een tijdlijn van de gebeurtenissen in Syrië sinds maart 2011 bekijken.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl