NOS NieuwsAangepast

Geen VN-verdrag over wapenhandel

De wapenconferentie van de Verenigde Naties is mislukt. Het is de lidstaten niet gelukt om een akkoord te bereiken over het reguleren van de internationale wapenhandel.

Op de laatste dag van de conferentie in New York vroegen de Verenigde Staten meer tijd om het conceptverdrag te bestuderen. Daarna wilden ook Rusland en China uitstel, waardoor het niet lukte om overeenstemming te bereiken voor het einde van de conferentie. De Amerikaanse VN-ambassadeur is er wel van overtuigd dat er dit jaar nog een verdrag komt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is teleurgesteld dat er geen akkoord is bereikt. Hij heeft er wel vertrouwen in dat de lidstaten proberen om er alsnog uit te komen.

Regulering

In december 2006 besloot de Algemene Vergadering van de VN dat er een verdrag moest komen om de groeiende internationale wapenhandel te reguleren. Er zijn op dit moment nog geen internationale verdragen over wapenhandel. Daarom probeerde de VN deze maand een akkoord te bereiken.

Veel Amerikanen zijn tegen het conceptverdrag. Zij vinden dat het ingaat tegen het Amerikaanse grondrecht om wapens te bezitten.

De Britten zijn juist groot voorstander en aanjager van de regulering. "Het is gek dat er overal internationale regels voor zijn, van de handel in bananen tot massavernietigingswapens, maar niet voor geweren of granaten", zei vicepremier Clegg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl